Lactoferina si functiile ei

Caracteristici generale

Lactoferina este o proteina care influenteaza proliferarea si diferentierea celulelor. Acesta functioneaza ca un modulator imunitar, avand efect antimicrobian, antiviral, anticancerigen, antiinflamator, antioxidant, favorizeaza transportul fierului in organism si ajuta la mentinerea florei intestinale echilibrate.

Functiile lactoferinei

Principala sa functie biologica se refera la afinitatea ei foarte mare pentru fier. Din acest motiv, lactoferina este un transport optim de fier, crescand astfel si biodisponibilitatea acesteia si reducand riscul aparitiei radicalilor liberi generati in urma proceselor de oxidare.

Lactoferina si-a dovedit eficacitatea impotriva unei mari varietati de microbi si functioneaza atat ca agent bacteriostatic (nu permite agentilor patogeni sa creasca) cat si ca agent bactericid (ajuta la distrugerea agentilor patogeni). Lactoferina activeaza raspunsul imun nespecific prin stimularea fagocitozei. Dovezi stiintifice recente au legat lactoferina de importante efecte benefice in tratamentul cancerului, in special in reducerea tumorilor. Mai mult, s-a dovedit ca lactoferina are un rol important in inhibarea virusului hepatitei C la pacientii care sufera de infectii cronice. Activitatea lactoferinei ca agent antiviral este datorata capacitatii acesteia de a inhiba legarea virusului de peretele celular.

S-a demonstrat stiintific ca lactoferina ajuta la cresterea bacteriilor probiotice sau bune, la nivelul intestinului, prin inhibarea cresterii altor microbi patogeni, asigurand astfel un echilibru al florei intestinale.