Interviu dr. Adrian Copcea

Interviu Adrian Copcea medic specialist diabetolog-nutritionist

Farmaciile Ropharma: Care sunt recomandarile dietetice pentru bolnavii de diabet?

Dr. Adrian Copcea: Regimul alimentar in diabet difera in functie de tipul de diabet. In tipul 2 de diabet, forma cea mai frecventa, si adeseori asociata cu obezitate, dislipidemii, hipertensiune arteriala si alte afectiuni cu risc asupra sistemului cardiovascular, regimul tine cont de cateva reguli de baza adaptate situatiilor individuale. Astfel, in cazul persoanelor supraponderale, regimul cel mai potrivit este acela care poate asigura si scadere in greutate, in cazul persoanelor cu dislipidemii anumite grupuri de alimente sunt de evitat (spre exemplu patiseriile, mezelurile de calitate slaba, prajelile, sosurile grase), iar in cazul hipertensivilor este nevoie de o restrictie moderata a consului de sare. In general, alaturi de aceste recomandari care vizeaza afectiunile asociate, persoana cu diabet tip 2 trebuie sa aiba un regim in care conteaza aportul de dulciuri si de glucide (carbohidrati) in general in alimentatie, si, in acelasi timp, un regim protectiv pentru sistemul cardiovascular, asa cum se poate obtine prin buna selectare a cantitatii si calitatii grasimilor din alimentatie. In cele mai multe cazuri zaharul si mierea de albine, precum si sucurile, dulciurile si alte preparate care le contin (gemuri, compoturi, prajituri) trebuie evitate sau, in cazul in care schema de tratament o permite, consumate cu anumite ajustari ale tratamentului indicate de medicul diabetolog. La fel de important, cantitatea totala de glucide consumate intr-o zi, trebuie mentinuta intre anumite limite, in special prin consumul unor cantitati moderate sau reduse de paine, cartofi, paste fainoase, orez, mamaliga, mazare si fasole si fructe. Acestea din urma, desi se recomanda tuturor pacientilor, este bine sa fie consumate in cantitati moderate si in preajma unei activitati fizice, pentru a evita cresterea semnificativa a glicemiei care survine in cazul unor fructe cu continut mai mare de zahar (strugurii, bananele coapte, ciresele, prunele). Intotdeauna masurile nutritionale trebuie integrate intr-un plan mai amplu destinat unui stil de viata sanatos, alaturi de activitatea fizica, programul de somn, gestionarea stresului si vizitele periodice la medic.

In cazul diabetului tip 1, forma tipica tinerilor, in prezent nu se indica un regim fix sau special, in schimb este necesara cunoasterea alimentelor, in special a continutului in glucide (zaharuri) intrucat aceasta compozitie a alimentelor determina, in primul rand, ajustarea dozelor de insulina care sunt necesare intotdeauna in aceasta forma de diabet. Cunoasterea detaliata a compozitiei alimentelor si citirea etichetelor, precum si urmarirea efectelor in fiecare caz in parte, sunt o importanta cheie a succesului tratamentului din diabetul tip 1. Chiar si ciocolata si dulciurile sunt permise in aceasta forma de diabet, cu conditia deprinderii metodelor de ajustare a dozelor de insulina.

Formele mai rare, precum diabetul din sarcina (diabetul gestational) impun anumite adaptari ale regimului care se refera in special la dulciuri, fructe si alimente amidonoase. Evitarea consumului de zahar si miere impreuna cu alegerea unor cantitati moderate din cellalte grupe reprezinta primul pas in tratament.

Farmaciile Ropharma: Care sunt alimentele interzise in cadrul gastritei cronice?

Dr. Adrian Copcea: Gastritele cronice pot avea cauze diverse, in prezent numeroase cauze ale gastritelor fiind cunoscute si diagnosticate, inclusiv infectia cu Helicobacter sau asocierea cu hiperaciditatea si refluxul gastro-intestinal. In acest sens, dupa primul pas reprezentat de consultul gastroenterologic si identificarea precisa a afectiunii (in special prin efectuarea endoscopiei digestive), pasul succesiv, pe termen lung, cuprinde o alimentatie sanatoasa si confortabila pentru stomac. Astfel, evitarea alimentelor iritative sau care favorizeaza aciditatea (condimente, unele sucuri de fructe precum sucul de grapefruit, sucurile de tip cola, cafeaua, unele fructe si legume proaspete) este indicata dupa verificarea legaturii dintre consum si simptomele prezente (spre exemplu legumele, de exemplu rosiile, pot crea disconfort unor persoane dar pot fi bine tolerate de alte persoane). Alta categorie de alimente care necesita precautii in gastrite sunt alimentele grase, in special in formele care asociaza refluxul gastric. Astfel, atat unele prajeli, mezeluri, ciocolata sau alte alimente cu continut ridicat de grasimi, pot cauza arsuri stomacale/esofagiene, si, in acest context, trebuie evitate. De asemenea, o importanta componenta de evitat in gastrite este alcoolul, asociat frecvent cu simptomatologia dureroasa sau de reflux.

Recomandarile generale privind selectarea alimentelor care nu irita si nu provoaca aciditate si reflux trebuie particularizate, urmarind printr-un jurnal asocierea dintre diferite alimente (in special alimentele grase, alcoolul, fructele si legumele proaspete) si simptomatologia. Aceasta corelatie permite o buna selectarea a alimentelor in functie de principalul criteriu: gradul in care sunt tolerate. De asemenea, vizita la gastroenterolog si procedurile de diagnostic si de tratament sunt cruciale, unele tratamente (spre exemplu eradicarea infectiei cu Helicobacter pylori) permitand un regim cu putine restrictii pe termen lung.

Pentru a castiga timp in lupta cu diabetul, Farmaciile Ropharma recomanda Glykofit, suplimentul ce reduce absorbtia glucozei la nivel intestinal si sustine stimularea productiei endocrine a insulinei. Glykofit este un preparat de I alegere pentru pacientii cu DZ de tip II, poate fi asociat si cu anti-diabetice orale si insulina si poseda efecte benefice suplimentare: antioxidant, adaptogen, expectorant, diaforetic, hipolipidemiant. Glykofit este disponibil in farmaciile din toata tara si online pe www.ropharma-healthcare.ro la pretul de 23,50 lei