Interviu cu dr. Gabriela Sbarna, Medic Specialist in Medicina Alternativa

Ropharma: Ce alimente ne recomandati pentru prevenirea anemiei?

Dr. Gabriela Sbarna: Doar alimentele bogate in fier pot preveni instalarea anemiei, daca aceasta are ca si cauza doar aportul scazut in fier, altfel trebuie investigate in detaliu si alte cauze care pot pune viata pacientului in pericol.

Exista doua categorii de alimente bogate in fier: produse animale sau produse vegetale.

Pentru cei care nu sufera de guta sau alte afectiuni care interzic alimentele bogate in purine, un aport ridicat de fier se poate realiza prin carne, in special cea rosie precum carnea de vaca sau ficatul, dar si cea de pui, curcan, porc, peste si scoici.

In materie de produse vegetale, spanacul impreuna cu alte vegetale ce au frunzele verde inchis sunt bogate in fier. De asemenea mazarea, lintea, fasolea alba sau rosie, boabele de soia, nautul sunt si ele bogate in fier. Ca si fructe, cele uscate, dintre care prunele, stafidele, caisele si sucul de prune au un continut ridicat in fier, precum si cerealele.

Este de retinut importanta prevenirii anemiei si in acest sens mentionez un studiu publicat in revista Neurology, in urma caruia cercetatorii au descoperit faptul ca nivelurile de fier scazute in sange si anemia pot fi asociate cu risc crescut de dementa, mai exact cu 41% sanse de a dezvolta o asemenea boala degenerativa la cei care aveau deficit de fier in sange.

Ropharma: Exista anumite alimente care pot ajuta refacerea organismului dupa un tratament cu antibiotice?

Dr.Gabriela Sbarna: Unul dintre cele mai nefericite efecte secundare ale antibioticelor este acela ca distrug si acei germeni din interiorul corpului care ne sunt benefici. Deci toate coloniile bacteriene benefice mor impreuna cu cele care ne-au imbolnavit si pentru care urmam un tratament antibiotic.

De cele mai multe ori, problemele cele mai mari dupa administrarea de antibiotic rezida la nivelul intestinal. Este foarte important sa iti cunosti sistemul digestiv pentru a intelege cum sa iti ‘repari’ flora intestinala, deci implicit sa readuci un echilibru la nivelul functionarii sistemului digestiv. Trebuie avut in vedere faptul ca, daca alimentatia ta este una din mancaruri procesate si rafinate, probabil ca nu vei putea sa iti repari aparatul digestiv, pentru ca starea asa-zis normala poate fi una deja deteriorata. Cu alte cuvinte, daca inca nu ai schimbat regimul alimentar intr-unul sanatos, incepe de acum si va fi mult mai usor sa te recuperezi dupa o cura cu antibiotic.

Un sfat ar fi sa mananci supa de pui, dar nu cea procesata, ci cea facuta in casa. Secretul nu este datorat carnii, ci al continutului bogat in minerale de la nivelul oaselor. Acestea au un nivel ridicat de glutamina, care ajuta la regenerarea tesustului epitelial de la nivel intestinal.

De asemenea, alimentele fermentate pot aduce la nivel digestiv bacterii benefice. Acestea sunt probioticele vii si in acelasi timp vitale. A manca mai multe alimente fermentate nu doar ajuta la repopularea florei intestinale, ci ajuta la mentinerea rezistentei tractului. Intr-adevar, in acest caz se pot recomanda si suplimentele, chiar daca acestea nu fac parte dintr-o dieta echilibrata, insa aceasta situatie poate fi considerata o exceptie, iar probioticele de calitate ridicata pot ajuta la introducerea bacteriilor benefice in sistemul digestiv si de asemenea, pot scurta timpul de recuperare dupa o cura cu antibiotic.

Este important sa iti cunosti corpul si sa nu intrerupi tratamentul medicamentos daca acesta contribuie la starea ta de bine prin lupta impotriva bacteriilor.

Ropharma: Cat de importanta este detoxifierea in cadrul unui regim de slabit?

Dr. Gabriela Sbarna: Suntem inconjurati de poluanti peste tot, chiar si cerealele pe care le consideram foarte sanatoase pot fi afectate de aceste substante nocive corpului nostru. De ce este importanta detoxifierea in raport cu regimul de slabit? Ganditi-va ca toate toxinele pe care le ingeram sau le inhalam sunt depozitate in straturile adipoase de la nivelul corpului nostru. In momentul in care incepem regimul de slabit, aceste toxine sunt eliminate in sistemul intern, punandu-ne la risc starea de sanatate. Orice program de detoxifiere ai urma, stai departe de alimentele cunoscute ca fiind extrem de toxice (produse lactate, carne, grasimile rele, zahar rafinat, carbohidrati rafinati, gluten, proteina izolata din soia, alcool si alte substante precum cafeina, produsele cu mucegai).

Ropharma: Cat de importante sunt suplimentele alimentare in cresterea imunitatii?

Dr. Gabriela Sbarna: Chiar daca ati decis sa va imunizati prin vaccinuri, nu uitati si de un regim de viata echilibrat prin alimente sanatoase, odihna, aer curat si de ce nu, suplimente alimentare. Multe din cele existente au un aport crescut in cresterea imunitatii, suplinind elementele pe care nu le gasim de fiecare data in alimentele pe care le consumam sau care sunt disponibile pe piata.

Vitamina C, D, E, Zincul, Echinaceea si probioticele sunt doar cateva dintre cele mai importante suplimente nutritive care contribuie la mentinerea unui sistem imunitar sanatos si care sa functioneze la parametri optimi.


Un organism sanatos inseamna si un organism tanar. De aceea, va recomandam Activit Antiage, suplimentul natural Ropharma ce contine lactoferina impreuna cu antioxidantii clasici (vitamina A, E, C si Se, Zn), care previn producerea si actiunea toxica a radicalilor liberi, intarzie procesul de imbatranire prematura a celulelor, protejeaza celulele organismului de actiunea toxica a radicalilor liberi, intarzie procesul de imbatranire a celulelor, imbunatateste aspectul pielii datorita aportului de vitamina A. Lactoferina este un antioxidant natural datorita proprietatii sale de legare a fierului liber, reducand astfel efectul nociv al radicalilor liberi asupra celulelor.

Pret: 12,5 lei Activit Antiage