Atunci când vrei să rămâi însărcinată ai nevoie de o multitudine de vitamine și de alte substanțe sau alți nutrienți care te vor ajuta. Este important să iei acid folic și să fii sub supravegherea medicului pentru a avea parte de cele mai bune posibilități de dezvoltare a sarcinii. Acidul folic este prezent în rutina pe care o recomandă adeseori orice medic. De asemenea, acidul folic este luat de către orice persoană care are acest tip de deficit. Cu alte cuvinte, există multiple cauze ale nevoii de a lua suplimentar acid folic. Iată ce este acidul folic, de ce este important în sarcină și alte câteva informații care te vor ajuta:
Ce este acidul folic?
Acidul folic este o formă artificială a vitaminei B9. Ea este realizată în acest mod pentru că organismul nu o poate descoperi singur în alimente. Astfel, este important de știut că poți consuma acid folic în loc de folat, varianta naturală.
Cum te poate ajuta acidul folic pentru a avea o sarcină normală, fără complicații?
Acidul folic este cel care te ajută să ai un risc foarte scăzut de avort spontan, te susține în dezvoltarea corectă a fătului. Acidul folic este implicat direct în construcția de ADN. Te va ajuta să ai energie, să te simți bine pe parcursul sarcinii. Medicul îți recomandă să iei acid folic chiar înainte de a rămâne însărcinată pentru a pregăti corpul pentru primirea bebelușului.
Din ce tip de alimente poți lua vitamina B în mod natural?
Există alimente care conțin vitamina B în cantități mai mari. Câteva exemple pot fi: carnea roșie, broccoli, fasolea, citricele, năut, ficat, gălbenușul, etc.
Care sunt riscurile pe care le poți avea dacă o să consumi prea mult acid folic?
Este puțin probabil să poți să ai prea mult acid folic în organism. Practic, vitamina B9 se elimină ușor prin intermediul urinei și ai șanse foarte scăzute să ai parte de probleme datorate acestui fapt. Dar, dacă se întâmplă să acumulezi prea mult acid folic este totuși posibil să ai anmite manifestări neurologice, crampele sau stările de confuzie și iritabilitate, etc. Se poate întâmpla să ai un risc de infarct pentru persoanele care au niște probleme accentuate cardiovasculare. Astfel, este important să știi că există posibilitatea unor complicații, însă este bine să iei în calcul că acest lucru se poate întâmpla destul de dificil având în vedere faptul că trebuie să ai doze mari de acid folic în organism pentru a declanșa aceste tipuri de simptome.
Care sunt riscurile pe care le poate avea copilul dacă se naște fără ca tu să ai aportul corect de acid folic?
Dacă nu ai cantitatea de acid folic necesară în timpul sarcinii, copilul poate avea malformații, precum vestita buză de iepure, malformațiile inimii sau chiar defectele de tub neural. Greutatea redusă la naștere poate să fie asociată cu lipsa acidului folic.
Ce cauze stau la baza deficitului de acid folic din organism?
Există numeroase cauze care pot conduce către ideea de a avea cantitate scăzută de acid folic în corp. Principala problemă pe care o poți avea provine din faptul că acidul folic nu rămâne în corp, ci se dizolvă la scurt timp după ce a intrat în organism. Ea nu stă în grăsime, ci dispare curând după ce a fost absorbită. Există și alte cauze ce sunt responsabile de lipsa acestei vitamine. Astfel, este important să știi că o dietă care nu este echilibrată poate conduce către probleme majore din multiple puncte de vedere. Astfel, trebuie să consumi preparate bine pregătite și să știi care sunt recomandările medicilor. Poți alege să pregătești carne roșie, brocolli, citrice, etc. Alege să mănânci sănătos și corect pentru a avea o stare de bine generală. Dacă fumezi sau bei alcool regulat, atunci poți avea un nivel de acid folic foarte scăzut. Vei vedea ușor consecințele alegerilor de acest tip. Există posibilitatea să ai numite boli știute sau neștiute, care să te determine să ai anumite probleme. Astfel, medicamentele pentru cancer, pentru epilepsie sau alte boli dificile pentru corp, au efectele nedorite. Când dai naștere, când alăptezi, ai nevoie de mai mult acid folic.