Dietele disociate sunt foarte îndrăgite la noi, mai ales datorită faptului că pot fi consumate foarte multe categorii de alimente. Sunt ușor de ținut și se bazează pe un principiu foarte simplu.
Într-o astfel de dietă, regula cea mai importantă constă în a nu consuma concomitent alimente care se digeră în mediul acid cu cele care se digeră în condiții obișnuite în mediul alcalin.
Dintre toate categoriile de alimente existente, doar legumele bogate în nutrienți, se digera atât în mediul acid cât și în mediul alcalin. Proteinele se digeră în mediul acid iar carbohidrații în mediul alcalin.
Ce se întâmplă atunci când consumăm alimente combinate?
Dacă la o masa vom consuma atât alimente care se digeră în mediul acid, cât și alimente care se digeră în mediul alcalin, atunci, organismul nostru va fi nevoit să secrete toate categoriile de enzime pentru a duce digestia la bun sfârșit.
Este vorba în primul rând despre un proces de durată care nu va accelera procesul de digestie, ci îl va încetini.
În situația în care categoriile de alimente se vor separa, efectele benefice vor apare imediat asupra metabolismului, în special. Acest lucru va determina indirect și o foarte bună funcționare a sistemului digestiv, de asemenea. Faptul că vom mânca doar o singură categorie alimentară, va determina o scădere a apetitului și a numărului de calorii.
Toată lumea apreciază regimurile de tip disociat pentru că sunt ușor de ținut, nu există multiple restricții și chiar sunt urmate de rezultate foarte bune.